Läser i NSD:s helgbilaga på nätet:
Köttfärspiroger
För 4 personerTill degen:
15 g jäst
100 g smör eller margarin
1,5 dl vatten
5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
Till fyllningen:
500 g köttfärs, helst nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor 2 msk tomatpuré
2 dl vatten, buljong eller rött vin
1 lagerblad
1 tsk timjan
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk smör
1. Fräs lök och köttfärs med smör i stekgryta. När färsen är grynig tillsätts fint hackad eller pressad vitlök, tomatpuré, smulat lagerblad, timjan och vatten, buljong eller rött vin. Låt allt koka upp och puttra 10-15 minuter till en ganska torr och fast köttröra. Smaka av med salt och svartpeppar.
2. Smula jästen i en bunke. Smält smör eller margarin i kastrull och tillsätt 1 1/2 deciliter vatten. När blandningen fått fingertemperatur slår vi den över jästen. Se till att jästen löser sig innan 5 deciliter vetemjöl blandat med alt arbetas in. Avsluta med att knäcka i ett litet ägg.
Degen ska vara lös, men fastnar den på mjölad hand tillsätts även den sista decilitern vetemjöl.
3. Arbeta degen smidig och låt den jäsa 30 minuter.
4. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Sporra ut 20 centimeter runda degstycken (en vanlig tallrik är bra mall) och lägg 2-3 matskedar köttfyllning mitt på. Vik upp degen och nyp ihop. Skarven ska gå rakt över fyllningen likt en tuppkam.
5. Låt pirogerna vila på plåt cirka 10 minuter innan de penslas med uppvispat ägg och gräddas 15 minuter i 200 graders ugn.
Tandoorikyckling
i tunnbrödsrulleFör 4 personer4 kycklingfiléer
1 1/2 msk tandoorikrydda
1 tsk mald spiskummin
1 msk rapsolja
4 mjuka tunnbröd
1 huvud romansallad
2 tomater och en halv gurka
1 liten röd lök
1/2 röd paprika
100 g fryst, grön sparris1. Lägg kycklingfiléerna i en skål och krydda dem med tandoorikrydda och spiskummin. Ringla över olja och vänd runt så att kryddorna fäster på alla sidor. Låt stå och dra 10-15 minuter.
2. Ge sparrisen ett uppkok i lättsaltat vatten. Riv salladen grovt, skär löken i klyftor, tomat och gurka i bitar. Strimla paprikan.
3. Stek kycklingen i medelvarm panna till dess den fått färg. Lägg över på ugnsfast fat och efterstek 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.
4. Låt kycklingen svalna något innan den skivas upp. Lägg ut lite sallad på bröden, fördela övriga grönsaker ovanpå och avsluta med kycklingkött. Vik in botten och rulla ihop. Serveras med yoghurt, naturell eller smaksatt med äpple och kanel som dressing.
Gröna pirogerFör 4 personerTill degen:
15 g jäst
100 g smör
1,5 dl vatten
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg Till fyllningen:
2 gula lökar
1 morot
3 potatisar, helst mjölig sort
1 bit rotselleri
1 palsternacka
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 dl vatten, buljong eller rött vin
1 lagerblad
1 tsk timjan
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk olivolja 1. Skala och hacka grönsakerna fint. Matberedare underlättar. Fräs hacket med olivolja i rymlig gryta. Efter någon minut tillsätts hackad vitlök, tomatpuré, smulat lagerblad, timjan och vatten, buljong eller rött vin. Sjud under lock i 15 minuter. Lyft av locket mot slutet så röran kokar ihop. Smaka av med salt och peppar
2. Smula jästen i en bunke. Värm smör och vatten till en flytande vätska med fingertemperatur. Slå blandningen över jästen och se till att allt löser sig.
Arbeta in vetemjöl och till sist ena ägget. Låt degen jäsa 30 minuter.
3. Kavla ut degen och måtta ut runda ”kakor” med drygt 20 centimeters diameter. Lägg några matskedar fyllning mitt på, vik upp kanterna och nyp ihop degen över fyllningen.
4. Pensla med uppvispat ägg och grädda pirogerna 15 minuter i 200 graders ugn. Läs mer:http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=4401705